Středověký recept na medovinu dle starých anglosaských manuskriptů

Medovina je součástí naší historie tak dlouho, jak jen písemné prameny dokládají. Byla velice oblíbeným požitkem středověké smetánky i prostého lidu, od válečníků po farmáře. Například anglické slovo honeymoon má původ v takzvaném moon of honey, nebo-li měsíční zásoba medu (medoviny). Taková měsíční zásoba se dávala novomanželům, aby měsíc pili medovinu a možná i z opojené radosti vzešlo potomstvo.

 

bee-1726659_640

A přiznejme si, u některých mužů či žen je zásoba medoviny opravdu vítaná, pakliže s nimi musíte na naléhání rodičů zplodit děti.

 

Jak tedy na takovou středověkou medovinu?

 

Budete potřebovat:

Med

Čerstvou čistou vodu

Pivní kvasnice (možno použít i klasické kvasnice)

Sterilizované lahve

Ovzdušňovač

 

bee-1726659_640

 

Med a voda bude vždy ve stejném poměru, ať uděláte jakékoliv množství. Staré manuskripty hovoří o galónech, my však použijeme litry. Tedy na jeden litr vody musíte mít 250 ml kvalitního medu.

V prvé řadě přivedeme vodu k varu. Jakmile voda vře, přidáme všechen med. Ztlumíme plamen a několik minut med mícháme. Veškerý „scum“ nebo-li odpad a špínu z medu vybereme lžící, dokud nezůstane čirá medově zabarvená tekutina. Proces by měl trvat zhruba deset minut. Dejte pozor, ať teplota vody není tak vysoká, že med zkazí, ideální je  někde nad 60 stupňů.

Jakmile je med očištěn, necháme výslednou tekutinu odstát na teplotu zhruba 37,5 stupně. Poté přelijeme med do sterilizovaných lahví či lahve. Přidáme kvasnice. Můžeme využít i ne-pivní kvasnice, ovšem chuť nebude taková, jak má být.

Tekutinu s kvasnicemi neuzavíráme na pevno, jinak láhev po pár dnech exploduje. S povoleným víčkem dáme láhev na temné, suché místo. Tam bude odpočívat tři dny.

Po třech dnech vyfiltrujeme tekutinu od kvasnic a přelijeme do nových sterilizovaných lahví. Zde je třeba ovzdušňovače, tedy zařízení, které připevníme na hrdlo lahve a které dovolí oxidu uhličitému uniknout, aniž by kyslík medovinu nezhoršil. Lze se však obejít i bez toho – medovina však bude horší kvality.

Takto necháme medovinu odpočinout zhruba pět dní. Ve středověku nechávali medovinu po různou dobu – rychlý nízkokvalitní nápoj trval právě 5 dní a byl určen především chudému obyvatelstvu. Kvalitnější medoviny potřebují alespoň měsíc odstát.

 

Pokud vyzkoušíte recept doma a k tomu vyzkoušíte pořádný nápoj jako je medovina od nás, určitě poznáte rozdíl. Zkušenosti, láska k tomuto nápoji i kvalitní suroviny a postupy bezesporu udělají své. Takže vyzkoušejte a rádi se pak vrátíte k té naší!